Beneficiile și prejudiciile uleiului de floarea-soarelui – compoziția de rafinat și neterminat, preț

Conținutul articolului



Uleiul vegetal este un produs popular care este folosit de gospodinele din întreaga lume la gătit atunci când pregătesc salate, supe, la prăjire, tocană și conserve. Cum să obțineți ulei de floarea soarelui, care sunt proprietățile unice ale acestui produs util, care sunt beneficiile și prejudiciile uleiului neterminat – acestea sunt gama de probleme care vor fi discutate în acest articol.

Ce este uleiul de floarea soarelui

Uleiul vegetal obținut din semințele de ulei se numește floarea soarelui. Este extras din semințele de floarea-soarelui coapte și este utilizat pe scară largă în producția culinară, industrială, în fabricarea săpunului, în vopsea și lac, în producția farmaceutică, cosmetică (face parte din diverse unguente, creme). Metoda industrială de stoarcere a semințelor a fost inventată în 1829, de atunci este cel mai popular produs petrolier rusesc.

Semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui într-un borcan de sticlă

Structura

Principala componentă benefică în compoziția chimică a uleiului de floarea soarelui sunt acizii grași omega. Acest tip de produs ulei vegetal este o sursă aproape indispensabilă de grăsimi vegetale: grasimi saturate, grase nesaturate (acid oleic) și acizi grași polinesaturați (acid linoleic, acid linolenic) – vitamina F. În plus, produsul este saturat cu vitaminele D, A și E. Valoarea energetică (conținut de calorii) – 899 kcal. Conținutul tuturor substanțelor la 100 g de produs este prezentat în tabelul de mai jos:

Substanţă

Procentul de conținut (la 100 g)

Acizi grași polinesaturați:

72%

linolic 48-77 mg
linolenic 0,03 mg

Acizi grași nesaturați:

12,0%

Oleic 14-39,5 mg

Acizi grași saturați:

24%

stearină

2,5-6,9 mg

Palmitic 5-7,5 mg

Fosfor

2 mg

Vitamina E

44 mg

Vitamina D 2 mg
Vitamina A 0,5-1 mg

Vizualizări

Există mai multe tipuri de clasificare a uleiurilor vegetale, inclusiv floarea soarelui. Tipurile de produs se disting prin metoda de producție (tipul de extracție) – rece (cel mai util), extracția la cald și obținut prin extracție. Următoarele tipuri de ulei de floarea soarelui care au trecut prin diferite metode de curățare sunt comune:

  • floarea soarelui neterminată (curățare mecanică aspră; are un miros specific ascuțit);
  • hidratat (purificat cu apă caldă);
  • rafinat (purificat suplimentar după curățare mecanică);
  • dezodorizat (dezodorizare – tratare cu abur sub vid).

Pentru a răspunde la întrebarea ce ulei vegetal este mai bine să cumpărați, trebuie să înțelegeți ce metodă de purificare din produs reține o cantitate mai mare de substanțe utile. După trecerea mai multor etape de purificare, proprietățile nutriționale ale uleiului de floarea soarelui sunt reduse, prin urmare, produsul ulei netrefinat presat la rece, nerefinat, care păstrează procentul maxim de acizi grași polinesaturați este considerat cel mai util.

Cum să fac

Procesul de fabricație a produsului începe cu curățarea și măcinarea semințelor de floarea soarelui. Cu cât este mai mare umiditatea și gradul de maturare a semințelor crude, cu atât este mai mare cantitatea de produs obținută la producție. Înainte de a stoarce semințele, se obține o pulpă sau mentă din ele. Apoi, prin presare sau extracție (separarea chimică a amestecului rezultat într-un produs petrolier și miscella), uleiul este extras din această masă. În timpul rafinării ulterioare, este curățat suplimentar cu apă caldă..

cerere

Un produs din ulei vegetal din floarea soarelui este unul dintre cele mai populare pansamente rusești, care este utilizat pe scară largă pentru prepararea unei game variate de feluri de mâncare, pentru pansamentul salatelor. Cu toate acestea, gătirea nu este singura zonă a aplicării sale. Datorită compoziției oleice ridicate, produsul este utilizat la fabricarea produselor cosmetice, adăugate la unguente și creme. De asemenea, îl folosesc în forma sa naturală – în procesul de tratare a unui număr de boli și de promovare a sănătății. Vindecătorii tradiționali recomandă consumarea unei linguri de ulei dimineața pe stomacul gol pentru a îmbunătăți digestia.

Utilizarea uleiului de floarea soarelui

Beneficiile uleiului de floarea soarelui

Semințele de floarea-soarelui conțin vitamine și o serie de oligoelemente esențiale, cum ar fi fosforul. Beneficiile uleiului de floarea soarelui pentru organism este un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați, care normalizează procesele metabolice și de reproducere, îmbunătățesc starea pielii și a părului, întăresc pereții vasculari, activează sistemul imunitar.

Rafinat

Uleiul dezodorizat rafinat de înaltă calitate este utilizat pe scară largă pentru prăjire, este considerat un produs mai dietetic cu colesterol redus. Se folosește mai ales la gătit pentru prăjirea și conservarea vaselor; este transparent, nu are un miros pronunțat, nu conține sedimente, este păstrat perfect pentru o perioadă de la una la trei luni.

vulgar

Acest tip de stoarcere a semințelor de floarea soarelui dă un produs care păstrează cantitatea maximă a proprietăților lor benefice inițiale. Prin urmare, utilizarea acestei specii este utilă pentru:

  • întărirea membranelor celulare și a pereților vasculari;
  • normalizarea sistemului digestiv;
  • îmbunătățirea sistemului endocrin și urogenital;
  • întărirea pielii și creșterea părului.

Presat la rece

Cu tehnologia de presare la rece, proprietățile benefice și vindecătoare ale produsului petrolier sunt cel mai bine conservate. Prin urmare, este utilizat pentru majoritatea rețetelor de medicină tradițională și în cosmetologie, ca parte a măștilor pentru păr, față și mâini. Un astfel de produs hidratează perfect pielea uscată, făcând-o mai elastică, activează vindecarea și reînnoirea naturală a celulelor epiteliale..

Presă de ulei pentru ulei de presare la rece

Îngheţat

Tehnologia de congelare purifică produsul petrolier de impuritățile ceroase, crescând astfel transparența. Produsul ulei de floarea soarelui congelat este recomandat persoanelor care urmează o dietă, deoarece conținutul de impurități dăunătoare din acesta este minim. Legumele sunt prăjite și gătite pe ea, adăugate în timpul pregătirii deserturilor ușoare și a produselor de patiserie.

Tratamentul cu ulei de floarea soarelui

Proprietățile benefice ale uleiului de floarea soarelui (neterminate, obținute prin presare la rece) sunt utilizate pe scară largă în medicina populară. Cea mai simplă și eficientă metodă de întărire a stării generale de sănătate a organismului este suptul unui produs cu ulei de floarea soarelui dimineața pe stomacul gol. Cavitatea bucală este locul de concentrare al unui număr mare de terminații nervoase, în plus, datorită contactului cu glandele salivare, are loc cea mai bună absorbție a medicamentului. Puneți o lingură de ulei pentru desert în gură, rulați-o pe întreaga cavitate timp de 1,5-2 minute, fără a înghiți.

Pentru a consolida imunitatea, este bine să oferiți o linguriță de ulei de floarea soarelui dimineața copiilor (această metodă este deosebit de relevantă pentru sezonul rece). Uleiul de floarea soarelui neterminat se adaugă la infuziile pe bază de plante utilizate în tratamentul constipației, ficatului, rinichilor și colelitiazei. De exemplu, tinctura cu oregano (3 linguri de lingură de iarbă la 0,5 l produs petrolier) este luată pentru a calma durerea în ulcerul gastric.

Uleiul de floarea soarelui în cosmetologie

Utilizarea uleiului vegetal pentru hidratarea pielii și îmbunătățirea stării sale constă în conținutul ridicat de acizi grași din acesta. Cea mai simplă mască de față este ușor de pregătit amestecând:

  • ulei de floarea soarelui neterminat – 15 g;
  • ovăz la abur – 10 g;
  • căpșuni mari – 5 buc..

Aplicați amestecul pe față, țineți până la uscare completă. După mai multe aplicații, pielea se va curăța, se va strânge, va deveni mai elastică și va dobândi un aspect proaspăt sănătos. Pentru mâini, se folosește o altă rețetă:

  • brânză de căsuță grasă – 100 g;
  • ulei de floarea soarelui nerafinat – 1 linguriță.

Se macină cașcavalul cu produsul cu ulei, se aplică pe pielea curată și uscată a mâinilor timp de 7-10 minute. Faceți o mască o dată pe săptămână. Pentru a consolida și spori creșterea unghiilor, mențineți vârful degetelor timp de două-trei minute de trei ori pe săptămână într-un amestec de ulei de floarea-soarelui cu suc de lămâie în proporție de 1: 5. Același amestec poate fi aplicat și la rădăcinile părului pentru a accelera creșterea, a reduce procentul de pierdere.

Ulei de floarea soarelui

Folosiți doar un produs proaspăt, pentru a nu dăuna organismului, strecurând orice fel de semințe de floarea soarelui. Verificați data de expirare la cumpărare, acordați atenție transparenței, absenței sedimentelor sau impurităților. Depozitați uleiul neterminat într-un vas de sticlă, respectați perioada de valabilitate maximă a unei sticle deschise – nu mai mult de 30 de zile.

Metode de cercetare a petrolului

Contraindicații cu ulei de floarea soarelui

Produsele din ulei vegetal trebuie utilizate cu precauție pentru persoanele care suferă de colesterol ridicat, precum și:

  • pacienți cu diabet;
  • cu boli ale ficatului și rinichilor;
  • cu alergii la semințele de floarea soarelui, produsele lor procesate.
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Distribuie prietenilor
Recomandări și sfaturi în orice domeniu al vieții
Adauga un comentariu

Dând clic pe butonul „Trimiteți comentariul”, sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și accept politica de confidențialitate