Șofran – ce fel de condiment este, folosiți în gătit, proprietăți utile și contraindicații

Conținutul articolului



Condimentul picant de șofran este renumit de mult timp pentru proprietățile sale benefice. Nu numai că oferă mâncărurilor o aromă și un gust unic, ci și tonuri, întinerește corpul, este folosit în multe rețete de medicină tradițională, este folosit în cosmetologie, oftalmologie (extractul de plante se adaugă picăturilor oculare), este recunoscut ca un afrodisiac natural, antidepresiv. Caracteristicile aplicării sale sunt asociate cu compoziția chimică a plantei, iar prețul ridicat al mirodeniilor se datorează complexității proceselor de creștere, colectare și prelucrare manuală a materiilor prime pentru fabricarea acesteia.

Ce este șofranul

Datorită costului ridicat, șofranul, renumit la nivel mondial pentru costul ridicat, este obținut din stigmele florilor de șofran vegetal, mai cunoscut prin numele său latin – crocus. Aceasta este o floare din genul de flori erbacee perene tuberculoase Iris, joase, cu frunze înguste și flori singulare tubulare de culoare galbenă sau albastră. Zona de înflorire include Mediterana, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Sud.

Istoria bogată a acestui condiment, o gamă largă de utilizări și complexitatea producției contribuie la creșterea cererii și a prețurilor pentru acest produs. Pentru a obține un kilogram de șofran, trebuie să crești și să procesezi manual aproximativ 200 de mii de plante, deoarece o singură floare de croc nu oferă decât trei stigme, care sunt folosite pentru a face mirodenii.

Patria istorică a mirodeniului este Orientul Mijlociu, cuvântul „șofran” este de origine arabă, tradus ca „frunză galbenă”. Preoții orientali foloseau planta în rituri religioase, în Grecia antică era considerată cea mai puternică afrodisiac, pistilele de flori erau adăugate în apă înainte de a face baie, erau împletite cu paturi. Comercianții italieni și elvețieni au adus inițial condimente în Europa, de ceva vreme, Baselul Elvețian a devenit centrul pentru creșterea crocusilor. Astăzi, aproximativ 90% din cultura globală este cultivată în Iran..

Unde să folosești

Șofranul nu este doar un condiment rafinat, care oferă mâncărurilor și băuturilor un gust amar bogat și o aromă puternică neobișnuită, deși gătitul este cea mai cunoscută zonă a aplicării sale. Încă din cele mai vechi timpuri, iarba și florile de crocus au fost folosite de vindecătorii populari, deoarece planta are o compoziție chimică unică, care determină o serie de proprietăți utile de vindecare..

Din cele mai vechi timpuri, s-au cunoscut metode de obținere a vopselelor de portocale din florile de crocus, care au fost folosite pentru prima dată pentru vopsirea țesăturilor, iar în lumea modernă sunt utilizate în producția de alimente și la fabricarea de coloranți scumpi pentru păr. Uleiurile esențiale de șofran sunt utilizate la prepararea măștilor pentru piele, deoarece planta conține antioxidanți naturali cu proprietăți pronunțate anti-îmbătrânire.

Condiment de sofran

Aplicație de gătit

Cel mai cunoscut condiment este culinar. Condimentul este folosit în majoritatea bucătăriilor lumii atunci când prepari o mare varietate de feluri de mâncare și băuturi. În Est și Asia, acestea sunt pilafuri sau alte feluri de mâncare obținute din orez și mazăre, precum și băuturi pe bază de lapte. În Europa, condimentul se adaugă la mâncăruri cu carne, bulionuri, mâncăruri cu pește, fructe de mare, gustări vegetale. Condimentul este folosit în industria cofetăriei pentru a da un gust interesant produselor de patiserie dulci și deserturi, la fabricarea prăjiturilor, a produselor de patiserie, a prăjiturilor.

Șofranul în gătit nu este doar un mod de a da un gust neobișnuit original mâncării. Condimentul are un efect conservant – mâncarea preparată cu adaosul său păstrează gust excelent și calități nutritive timp de câteva zile. Condimentul este, de asemenea, utilizat în producția de băuturi alcoolice, pentru a oferi unei varietăți de lichioruri și cocktail-uri o aromă subtilă, specifică și o nuanță originală de culoare..

Înainte de a adăuga în vasul preparat, firele de șofran sunt ușor prăjite la foc mare timp de 30-60 de secunde, măcinate în pulbere, amestecate cu o linguriță de apă sau lapte. Cu acest preparat, proprietățile aromatice și gustative ale condimentului sunt eliberate mai puternic. Combinați condimentul cu alte condimente nu merită, adăugați-l la friptură, supă și alte preparate calde au nevoie de câteva minute înainte de încheierea tratamentului termic. Pulberea de șofran este introdusă în aluat în faza de frământare..

Șofranul natural are un miros accentuat, conferă vasului finit sau bea un gust ușor amar. Ar trebui să fie adăugat cu atenție – depășirea dozei specificate în rețetă nu poate doar să strice pilaful sau supa de fructe de mare și să o facă inedită. O singură ingestie de mai mult de 2 g de condiment provoacă intoxicații severe (dacă vorbim despre șofran real).

Condiment de șofran

Se știe că șofranul (crocus) este cultivat în Iran, India, Turcia, Grecia, Italia, Pakistan și SUA. Cel mai scump este șofranul indian, numit Kashmiri. Două specii de croc spaniol se apropie de prețul său, în al treilea rând nu este la fel de scump, dar nici mai puțin populare specii iraniene. Datorită prețului ridicat al mirodeniului obținut din stigmele uscate ale florilor plantei, există multe falsuri pe piața mondială a mirodeniilor. Prin urmare, este important să știți cum arată un condiment real și să nu plătiți prea mulți bani pentru analogii săi.

Stigmele uscate ale dăunătorilor de flori de croc sunt fire subțiri de maroniu, mai aproape de maro, de culoare. Șofranul Imereti, care este obținut din stigmatele de gălbenele și care este adesea încercat să fie vândut sub pretextul șofranului Kashmiri, are portocaliu sau portocaliu mai aproape de galben. Condimentul natural indian în pulbere are o culoare roșie închisă, așa că adesea încearcă să dea turmeric pentru asta.

În rețete și bulionuri de vindecare, se folosesc doar câteva șiruri din acest condiment. Sunt suficiente pentru apariția unui gust caracteristic și a unei culori bogate într-un vas sau infuzie. Ați dobândit un fals dacă o cantitate foarte mică de condiment nu este suficientă pentru a obține o aromă specifică tartei. O supraabundență de condiment natural indian sau iranian va strica fără speranță orice capodoperă culinară, așa că ar trebui să o adăugați cu atenție, foarte puțin.

Flori de croc și stigmele lor

Caracteristici benefice

Din vremuri imemoriale, condimentele au fost atribuite proprietăților anti-îmbătrânire, excitante, de întărire și restaurare Pulberea din stigmatele crocusului este folosită în cosmetologie și vindecarea populară. Adăugarea regulată a unei cantități mici de condimente la mâncare vă ajută:

  • întinerirea celulelor pielii și a întregului corp;
  • activarea creierului;
  • normalizarea organelor digestive;
  • întărirea sistemului vascular, curățarea sângelui;
  • îmbunătățirea activității sistemului urogenital feminin, reglarea ciclului menstrual;
  • creșterea libidoului;
  • refacerea unei erecții sănătoase;
  • refacerea vederii;
  • normalizarea sistemului nervos.

Datorită flavonoidelor care alcătuiesc planta, are un efect antioxidant, anti-îmbătrânire. Recepția de tincturi sau decocturi cu adăugarea de condimente eliberează organismul de toxine și toxine, are un efect benefic asupra ficatului și ameliorează intoxicația generală cu intoxicații alimentare sau alcoolice. Infuziile făcute pe baza stigmatelor de crocus curăță rinichii și vezica urinară datorită acțiunii diuretice, coleretice. Infuzia de șofran ajută la cistită, nereguli menstruale, dureri menstruale severe la femei.

Unele medicamente pentru tratarea bolilor ochilor includ un extract de flori de croc. În medicina populară, loțiuni cu decoct și aportul de tincturi pe stigmele unei flori de croc în interior sunt recomandate în tratamentul a aproximativ o sută de boli diferite, inclusiv prevenirea și tratarea urolitiazei, tumorilor maligne. Aportarea regulată a infuziei de stigme de croc inhibă creșterea celulelor canceroase, în special în oncologia hepatică.

Condimentul este un antidepresiv natural. Mâncarea mâncărurilor dulci preparate cu adăugarea acestui condiment îmbunătățește starea de spirit, contribuie la o creștere a energiei, crește tonul general al tuturor sistemelor corpului. Stigmele uscate de crocus, medicii recomandă prepararea apei în clocot (1 linguriță. Pudră într-un pahar cu apă), bea câte o linguriță de trei ori pe zi pentru a preveni mai mult de o sută de boli.

Vindecătorii tradiționali recomandă utilizarea extractului din stigmele de crocus în tratamentul conjunctivitei, orzului și a altor inflamații ale conjunctivei oculare. Cinci fire de șofran zdrobit sunt combinate cu apă de trandafir până când se obține o suspensie omogenă și se aplică comprese cu amestecul timp de 10 minute de două ori pe zi pentru ochiul dureros. Pentru a pregăti o mască de întinerire pentru pielea feței, a mâinilor și a gâtului 1 linguriță. condimentele sunt amestecate în proporții egale cu smântână grasă, miere, aplicate pe piele timp de 20 de minute.

Ca mijloc de îmbunătățire a potenței masculine, sporirea dorinței sexuale, șofranul este adăugat la mâncarea de carne, pește și legume în combinație cu ghimbir, ardei negru. Din atacuri de insomnie sau dureri de cap faceți loțiuni cu infuzie de alcool de stigme sau inspirați aroma de pulbere legată într-o pungă de pânză timp de câteva minute. Clătiți părul cu bulionuri cu condimente adăugate în caz de probleme cu creșterea sau pierderea lor.

Compoziție chimică

Proprietățile benefice ale condimentului se datorează compoziției chimice a plantei de crocus. Culoarea originală este dată de conținutul de crocins – carotenoizi solubili în apă de crocetină. Pirocrocina glicozidului flavonoid și produsele sale de hidroliză adaugă gust și miros de șofran. Condimentul conține vitamine din grupele B, A, C, PP, un complex de minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, potasiu, mangan) și uleiuri esențiale – șofranol, pinenă, terpinen, limonen, cineol, geraniol, linalool. Conținutul caloric de 100 g atinge 315 kcal datorită conținutului ridicat de carbohidrați (mai mult de 60%).

Contraindicații și rău

Șofranul în scop terapeutic trebuie utilizat cu precauție – condimentul poate avea un efect puternic asupra organismului, atunci când este luat în cantități mari, poate provoca intoxicații severe (o singură utilizare în cantitate de 2 g sau mai mult). Se recomandă să vă abțineți de la utilizarea acestui condiment sau decoct pe baza acestuia:

  • femei în timpul sarcinii, alăptare;
  • copii sub vârsta de 2 ani;
  • persoane cu boli cardiovasculare cronice;
  • cu încălcări ale tensiunii arteriale (în special cu hipertensiune arterială);
  • diabetici.

Femeie însărcinată care stă pe pat

Cum se înlocuiește șofranul

Cele mai frecvente analogii ale condimentelor sunt turmericul și șofranul. Vânzătorii fără scrupule încearcă să-și treacă pulberea sub formă de șofran, dar nu au suficientă aromă, se caracterizează printr-o nuanță diferită de portocaliu. Turmericul mărunțit, în comparație cu pulberea din stigmatele crocusului, nu are o nuanță roșiatică, culoarea sa portocalie este mai aproape de galben. Șofranul are o aromă mult mai puțin pronunțată. Pentru a verifica autenticitatea firelor de șofran, două bucăți sunt înmuiate în trei litri de apă. Condimentul natural devine galben lichid.

Cum se păstrează

Condimentul este sensibil la umiditate ușoară, ridicată, absoarbe ușor mirosurile. Se recomandă păstrarea pudrei de șofran sau a stigmatelor într-un recipient opac sigilat. Temperatura de depozitare nu trebuie să depășească 20 ° C. Șofranul uscat își pierde rapid aroma, așa că trebuie să macinați firele sau să pregătiți tinctura de alcool în proporție de 1 la 10. Dacă sunt îndeplinite condițiile de păstrare, condimentul își păstrează proprietățile timp de doi ani, pierderea unui miros specific indică pierderea gustului și a calităților vindecătoare ale condimentului..

Cât este șofran

Valoarea condimentelor și costul ridicat al acestuia sunt asociate cu caracteristicile colectării și achiziționării materialelor vegetale. Cel mai scump condiment din lume este făcut din stigme de flori culese manual, pentru prepararea a 1 kg de condimente, sunt necesare 170 până la 200 kg de materii prime (aproximativ 10 kg la 1 ha). Costul condimentului, în funcție de soiul crocus, variază de la 30.000 USD (pentru cel mai scump, șofran Kashmiri) până la 500 dolari pentru iranieni, mai obișnuiți, pe kilogram.

Evaluează acest articol
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Șofran – ce fel de condiment este, folosiți în gătit, proprietăți utile și contraindicații
Luxmeter: de ce este nevoie și unde este folosit